Какво да съобразим когато избираме подходящ за нас модел

Какво да съобразим когато избираме подходящ за нас модел

Горскостопанската лебедка е абсолютно незаменим инструмент за всеки, който се занимава с дърводобив. Използва се и в селскостопанските ферми за някои видове дейности.

На пазара съществуват множество марки. Цените варират, в зависимост от характеристиката на продукта.

Полезността на лебедката, особено като се вземе предвид и съотношението на цената на придобиване и поддръжка с работата, която може да бъде свършена с нея, е огромна.

Инструментът е незаменим, когато трябва да придърпате предварително отсечени дървени трупи към трактора, особено на по-стръмен или трудно достъпен терен. Обикновено, няколко трупи се събират заедно и се издърпват към трактора, като така се осигурява запазване на терените и по-голяма грижа за земята, тъй като не се налага тракторът да минава по терена няколко пъти, увреждайки структурата на терена.

Видове горскостопански лебедки

Има различни видове лебедки. По-голямата част от моделите се прикачват на триточковата система на трактора. Има и такива, които са фиксирани на трактора. Предимството на решението с прикачване е, че тракторът остава на разположение и за други приложения, тъй като след разкачването на лебедката може да бъде прикачен друг необходим инвентар и тракторът да се използва за други цели.

Предимството на второто решение е, че се осигурява по-голяма стабилност на трактора, особено когато е необходимо да се теглят едновременно по-големи обеми. Това, обаче, означава, че тракторът ще бъде използван единствено за тази цел и ще бъде необходимо за други приложения да си закупите друг трактор.

Видовете прикачни горскостопански лебедки се различават както по отношение на сила на теглене, така и по аксесоарите и удобствата, с които са оборудване. От това зависи и цената им. Цените на най-евтините и съответно най-малки модели в момента (2022г), започват от около 4 500 лв без ДДС, като обикновено това са механичните типове, със сила на дърпане от 3,5 тона. Най-скъпите, които са с голяма сила на дърпане – 8-10-12 и повече тона с добавено радио-дистанционно управление (само към хидравлични лебедки може да се добави дистанционно), могат да достигнат и 30 000 лв без ДДС в зависимост от оборудването си.

Кои са най – търсените горскостопански лебедки

Най-предпочитаните лебедки са със сила на теглене между 6,5 и 8,5 тона. Място на пазара намират и двубарабанните лебедки, като при тях може да се оперира само с единия барабан или двата при необходимост.

Теглото на лебедките е между 240кг (без въже) за най-малките до 800 и повече килограма за по-големите модели.

Изискуемата мощност на трактора също варира в зависимост от модела, който ще се използва с него. Тази мощност е необходима, от една страна, за да се осигури оптимално използване на мощността на лебедката, а от друга – за да се осигури стабилност на трактора при дърпане на трупите.

При тракторите по-голямата мощност отговаря и на по-голяма маса, като осредненото съотношение е около 40кг/к.с. Като се вземе предвид това средно съотношение и необходимостта от стабилност на трактора при работа, за да бъде използвана пълната мощност и капацитет на лебедка със сила на дърпане 3,5 тона например, е необходим трактор с мощност поне 40к.с (около 30 kW), докато за такава от 6,5 тона е необходимо тракторът да има мощност около 80 к.с. (60 kW). Логично, за да бъде използвана максималната мощност на лебедки 10,5 тона или 2 х 5,5 тона, е необходим трактор с мощност около 150-160к.с. или 110-120 kW.

Екипът на Форест Стайл, работи за вас, да получите най-доброто и функционално предложение.